Debian 6.0 Squeeze julkaistu

6. helmikuuta 2011

Jatkuvan 24 kuukautta kestäneen kehityksen jälkeen Debian-projekti ylpeänä esittää uuden vakaan julkaisun 6.0 (koodinimeltään Squeeze). Debian 6.0 on vapaa käyttöjärjestelmä, joka on tällä kertaa saatavissa ensimmäistä kertaa kahtena variaationa. Debian GNU/Linuxin rinnalla esitellään Debian GNU/kFreeBSD tässä julkaisussa teknologiaesittelynä.

Debian 6.0 sisältää KDE Plasma -työpöydän ja sovellukset, GNOME-, Xfce- ja LXDE-työpöytäympäristöt kuten myös kaikenlaisia palvelinsovelluksia. Se on myös yhteensopiva FHS v2.3:n kanssa sekä ohjelmistojen, jotka on kehitetty LSB:n versiolle 3.2.

Debian pyörii tietokoneissa aina kämmentietokoneista lähtien supertietokoneisiin ja lähes kaikissa siltä väliltä. Debian GNU/Linuxissa tuettujen listalta löytyy yhteensä yhdeksän arkkitehtuuria: 32-bittinen PC / Intel IA-32, (i386), 64-bittinen PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (suuri-endian) ja mipsel (pieni-endian)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (s390) ja ARM EABI (armel).

Debian 6.0 Squeeze tuo myös teknologiaesittelyyn kaksi uutta siirrosta FreeBSD-projektin ytimelle käyttäen Debian/GNU-perusohjelmistoja: Debian GNU/kFreeBSD 32-bittisille PC:ille (kfreebsd-i386) ja 64-bittisille PC:ille (kfreebsd-amd64). Nämä siirrokset ovat ensimmäiset Debian-julkaisuun sisältyvät, jotka eivät pohjaudu Linux-ytimeen. Tuki yleisille palvelinohjelmistoille on vahva ja yhdistää ominaisuudet nykyisistä Linux-pohjaisista Debian-versioista BSD-maailmasta tunnettuihin uniikkeihin ominaisuuksiin. Kuitenkin vielä tässä julkaisussa nämä siirrokset ovat rajoitettuja, esimerkiksi eräitä työpöytäominaisuuksia ei tueta vielä.

Toinen uutuus on täysin vapaa Linux-ydin, joka ei enää sisällä ongelmallisia laiteohjelmistotiedostoja. Nämä on erotettu erillisiin paketteihin ja siirretty pois Debianin pääarkistosta arkistomme epävapaaseen osaan, joka ei ole oletuksena käytössä. Tällä tavoin Debian-käyttäjillä on mahdollisuus käyttää täysin vapaata käyttöjärjestelmää tai vaihtoehtoisesti valita käyttää epävapaita laiteohjelmistotiedostoja mikäli tarpeen. Asennusjärjestelmä voi ladata laiteohjelmistotiedostot, joita tarvitaan asennusvaiheessa; erityiset CD-vedokset ja tar-paketit USB-pohjaisiin asennuksiin ovat myös saatavilla. Lisätietoa tästä löytyy Debianin Laiteohjelmistot-wikisivulta.

Lisäksi Debian 6.0 on ottanut käyttöön riippuvuuspohjaisen käynnistysjärjestelmän, joka nopeuttaa käynnistystä ja tekee siitä vikasietoisemman rinnakkaistamalla käynnistysskriptien suorituksen ja huolehtimalla oikeasta riippuvuusseurannasta skriptien välillä. Useat muut parannukset lisäävät Debianin soveltuvuutta pienikokoisiin kannettaviin, kuten mm. KDE Plasma Netbook-kuoren lisääminen.

Tämä julkaisu sisältää lukuisia päivityksiä ohjelmistopaketteihin, mm.:

Debian 6.0 sisältää yli 10 000 uutta pakettia kuten Chromium-selaimen, Icinga-monitorointiratkaisun, paketinhallintatyökalun Software Center (”Sovellusvalikoima”), verkonhallinnan wicd, Linux-säiliöinti-työkalun (engl. ”container tools”) lxc ja Corosync-klusterikehyksen.

Laajalla valikoimalla paketteja Debian jälleen kerran toteuttaa tavoitteensa olemalla universaali käyttöjärjestelmä. Se soveltuu moniin eri käyttötapauksiin: työpöytäjärjestelmistä kevytkannettaviin, kehityspalvelimista klusterijärjestelmiin ja tietokanta- www- tai tallennuspalvelimiin. Samaan aikaan lisääntyneet laadunvalvontaponnistelut kuten automaattiset asennus- ja päivitystestaukset kaikille paketeille varmistavat, että Debian 6.0 täyttää käyttäjien korkeat odotukset Debianin vakaista julkaisuista. Se on vakaa kuin kallio ja perusteellisesti testattu.

Lähtien julkaisusta Debian 6.0, Räätälöidyt Debian-jakelut (”Custom Debian Distributions”) on uudelleennimetty Debian Pelkät Sekoitukset (”Debian Pure Blends”). Niiden kattavuus on lisääntynyt kun Debian 6.0 lisää Debian-esteettömyyden, DebiChem, Debian EzGo, Debian GIS ja Debian Multimedian jo aiempien Debian Edu, Debian Med ja Debian Tiede pelkkien sekoitusten joukkoon. Kaikkien sekoitusten täysi sisältö on selailtavissa, mukaan lukien ehdotetut paketit, joita käyttäjät voivat nimetä lisättäväksi seuraavaan julkaisuun.

Debianin voi asentaa erilaisilta asennusmedioilta kuten Blu-ray-, DVD-, CD-levyiltä ja USB-muisteilta tai verkosta. GNOME on oletustyöpöytäympäristö ja löytyy ensimmäiseltä CD:ltä. Muut työpöytäympäristöt — KDE Plasma -työpöytä ja sovellukset, Xfce tai LXDE — voi asentaa kahdelta vaihtoehtoiselta CD-vedokselta. Halutun työpöytäympäristön voi myös valita CD/DVD-levyjen käynnistysvalikoista. Jälleen saatavilla Debian 6.0 mukana ovat moniarkkitehtuuri CD- ja DVD-levyt, jotka tukevat asennusta useammalle arkkitehtuurille yhdeltä levyltä. Käynnistettävien USB-asennusmedioiden luomista on myös yksinkertaistettu huomattavasti, katso Asennusoppaasta yksityiskohdat.

Tavanomaisen asennusmedian lisäksi Debian GNU/Linuxia voi myös käyttää suoraan ilman edeltävää asennusta. Erityiset vedokset, nimeltään live-vedokset, on saatavilla CD-levyinä, USB-muisteina ja verkkokäynnistyksinä. Alustavasti nämä tarjotaan vain amd64- ja i386-arkkitehtuureille. On myös mahdollista asentaa Debian GNU/Linux näiltä live-vedoksilta.

Debian GNU/Linux 6.0 asennusprosessi on myös kehittynyt useilla tavoilla, mukaan lukien kielen ja näppäimistöasetuksien helpommalla valinnalla, loogisten taltioiden, RAID- ja salattujen järjestelmien osioinnilla. On myös lisätty tuki ext4- ja Btrfs-tiedostojärjestelmille ja — kFreeBSD-arkkitehtuurilla — Zettabyte-tiedostojärjestelmälle (ZFS). Asennusjärjestelmä Debian GNU/Linuxille on nyt saatavilla 70 kielellä.

Debianin asennusvedokset voi ladata saman tien BitTorrentilla (suositelta tapa), jigdolla tai HTTP; katso Debian CD-levyillä lisätietoa. Julkaisu tulee myös pian olemaan saatavilla fyysisinä DVD-, CD-ROM- ja Bly-ray-levyinä useilta toimittajilta.

Debian GNU/Linux 6.0 päivitykset aiemmasta julkaisusta, Debian GNU/Linux 5.0 (koodinimeltään Lenny), hoituvat automaattisesti apt-get-paketinhallintatyökalulla useimmissa tapauksissa, ja johonkin asteeseen asti myös aptitude-paketinhallintatyökalulla. Kuten aina, Debian GNU/Linux -järjestelmät voi päivittää kivuttomasti paikallaan, ilman pakollista katkoa, mutta on erittäin suositeltavaa lukea julkistusmuistio kuin myös asennusopas mahdollisten kysymysten varalta ja yksityiskohtaisten asennus- ja päivitysohjeiden saamiseksi. Julkistusmuistiota parannetaan lisää ja käännetään muille kielille julkaisua seuraavien viikkojen aikana.

Tietoja Debianista

Debian on vapaa käyttöjärjestelmä, jota kehittävät tuhannet vapaaehtoiset ympäri maailman. He tekevät yhteistyötä Internetin kautta. Debian-projektin avainvahvuudet ovat vapaaehtoispohja, sitoutuminen Debianin yhteisösopimukseen sekä vapaisiin ohjelmistoihin ja sitoutuminen tarjoamaan paras mahdollinen käyttöjärjestelmä. Debian 6.0 on tärkeä askel tällä tiellä.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/, lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.