Megjelent a Debian 6.0 Squeeze

2011. február 6.

24 hónap folyamatos fejlesztés után, a Debian Project büszkén jelenti be az új 6.0 vreziójú (kódneve Squeeze) stabil kiadást. A Debian 6.0 szabad operációs rendszer, két újdonsággal jelentkezik. A Debian GNU/Linux mellett, ebben a verzióban a Debian GNU/kFreeBSD is bemutatkozik, tecnikai előzetesként.

A Debian 6.0 tartalmazza a KDE Plasma Desktop and Applications-t, a GNOME, az Xfce és a LXDE ablakkezelő környezeteket, úgy mint az összes szerver alkalmazást. Szolgáltatása még a HFS v2.3-al való kompatibilitás és a szoftveresen fejlesztett LSB 3.2 verziója.

A Debain fut a számítógépek széles skáláján, kezdve a palmtopktól és kézi számítógépektől egész a szuperszámítógépekig, és megközelítőleg mindnen ezek közt. Összesen 9 architektúrát támogat a Debian GNU/Linux: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (big-endian) és a mipsel (little-endian)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (s390), and ARM EABI (armel).

Debian 6.0 Squeeze technikai előzetesként bemutat két új protolást a FreeBSD projekt segítségével: Debian GNU/kFreeBSD 32-bites PC-hez (kfreebsd-i386) a 64-bites PC-hez (kfreebsd-amd64). Ezek a portolások az elsők, melyek úgy kerültek be egy Debian kiadásba, hogy azok nem Linux kernel alapúak. Az általános szerver szoftver támogatás nagyon erős, és a meglévő Linux alapú Debian rendszerek meglévő tulajdonságait a BSD világból ismert egyedi megoldásokkal kombinálja. Mindamellett, ez a portálás korlátozott; például egyes haladó asztali szoltáltatásokat nem támogat.

Másik újdonság a teljesen szabad Linux kernel, ami a továbbiakban nem tartalmaz problémás firmware fájlokat. Ezek különálló csomagokba kerültek és a Debian fő archívumából átkerültek az archívum non-free részébe, amely alaphelyzetben nem engedélyezett. Így a Debian felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy teljesen szabad operációs rendszert használjanak, de választhatnak non-free firmware-eket is, ha szükséges. A telepítéshez szükséges firmawre fájlokat a telepítő rendszer tölti be; speciális CD képek és csomagok is rendelkezésre állnak USB eszközről való telepítés esetére. További információk a Debian Firmware wiki oldalán talá találhatóak.

Továbbá, a Debian 6.0 bemutatja a függőség alapú betöltő rendszert, amivel a rendszerbetöltés gyorsabbá válik és erőteljesebb lesz a betöltő folyamatok párhuzamos futtatása és a függőségek helyes követése által- Más változtatások használhatóbbá teszik a Debiant kisebb kijelzős notebookokon, mint például a KDE Plasma Netbook környezet.

Ez a kiadás számos szoftver csomag újabb verzióját tartalmazza, úgymint:

A Debian 6.0 tartalmaz, több, mint 10.000 új csomagot, mint például a Chromium, az Icinga felügyeleti eszköz, a Szoftverközpont csomagkezelő felület, a wicd hálózatkezelő, az lxc Linuc konténer kezelő eszköz és a Corosync klaszter keretrendszer.

A csomagok ilyen széles választékával a Debian hű marad ahhoz a céljához, hogy univerzális operációs rendszer legyen. Nagyon sok különböző esetben alkalmazható; az asztali rendszerektől a notebookokig; a fejlesztő rendszerektől a cluster rendszerekig; adatbázis, web vagy tároló szerverekig. Ugyanakkor, további minőségbiztosítási eljárások, mint azok az automatikus telepítési és frissítési tesztek amelyeket a Debian archívumban lévő minden csomagon elvégeznek, biztosítják, hogy a a Debian 6.0 megfeleljen a felhasználók által a stabil Debian kaidással szemben támasztott elvárásoknak. Ezért szikla szilárdan és szigorúan tesztelt.

A Debian 6.0-tól kezdődően,a Custom Debian Distributions átnevezésre került, a neve a továbbiakban Debian Pure Blends. A Debian 6.0 kibővítette a meglévő Debian Edu, Debian Med és a Debian Science tisza keverékeket a Debian Accessibility, DebiChem, Debian EzGo, Debian GIS és Debian Multimedia projektekkel.

A Debian különböző médiákról telepíthető, úgy mint Blu-ray lemezekről, DVD-kről, CD-kről és USB eszközökről vagy a hálózatról. A GNOME az alapértelmezett asztali környezet és az első CD-n található. Más asztali környezetek, — KDE Plasma Desktop and Applications, Xfce, vagy LXDE — két másik alternatív CD képről telepíthetők. A kívánt asztali környezet a CD/DVD inditó menüjéből is kiválasztható. A Debian 6.0 ismét elérhetővé tette a több-architektúrás CD-ket és DVD-ket, melyek lehetővé teszik különböző architektúrákra való telepítést egyetlen lemezről. A betölthető USB telepítő médiák készítése nagyban leegyszerűsödött; lásd a Telepítési Útmutatót a további részletekért.

Mindenezeken felül, a megszokott telepítési média, telepítés nélkül közvetlenül is használható. Különleges képeket használunk, amik 'live' képként ismertek; elérhetőek CD-n, USB-n és netboot-on is. Kezdetben ezek csak a amd64 és i386 architektúrákon érhetőek el. Ezekről a képekről a Debian GNU/Linux szintén telepíthető.

A Debain GNU/Linux 6.0 telepítési eljárását többféleképpen javították, beleértve a korai nyelv és billentyűzet beállításokat, a logikai meghajtók, RAID és titkosított rendszerek partícionálását. Mostantól támogatott az ext4, Btrfs fájlrendszert — kFreeBSD architektúrán — és a Zettabyte fájlrendszert (ZFS). A Debian GNU/Linux már 70 nyelven elérhető.

Debian telepítőképek mostantő letölthetőek BitTorrent-en (javasolt mód), jigdo-n or HTTP-n keresztül; tovább információk Debian CD beszerzésével kapcsolatosan itt. Hamarosan elérhető lesz fizikai DVD, CD-ROM and Blu-ray Discs számos terjesztőnél is.

A Debian GNU/Linux 5.0-ről (kódneve Lenny) Debian GNU/Linux 6.0-ra történő frissítését az apt-get csomagkezelő rendszer automatikusan kezeli a legtöbb konfigurációnál és bizonyos fokig az aptitude csomagkezelő eszköz is. Mint mindig, a Debian GNU/Linux rendszerek félelem nélkül frissíthetőek helyben, szükségtelen leállások nélkül, de erősen javasoljuk elolvasásra a kiadási jegyzeteket ugyanúgy, mint a telepítési útmutatót a lehetséges esetek miatt és a részletes telepítési és frissítési lépésekért. A kiadási jegyzetek fejlődni fognak és további nyelvekre fordítják le őket a kiadást követő hetekben.

A Debianról

A Debian egy szabad operációs rendszer, amit több ezer önkéntes fejleszt a világ minden tájáról, együttműködve az Interneten. A Debian erőssége a önkéntes bázis, odaadás a Debian Társadalmi Szerződés és Szabad Szoftver iránt és elkötelezettsége, hogy a legjobb operációs rendszert tegye elérhetővé. A Debian 6.0 egy fontos lépés e felé.

Kapcsolat

További információkért kérjük, látogassa meg a Debian oldalait a https://www.debian.org/ helyen vagy küldjön levelet a <press@debian.org> címre.