Llançament de Debian 8 Jessie

25 d'abril de 2015

Després de gairebé 24 mesos de desenvolupament constant, el projecte Debian es complau de presentar la nova versió estable 8 (nom en clau Jessie), que estarà suportada durant els pròxims 5 anys gràcies a la feina combinada de l'equip de seguretat de Debian i de l'equip de suport estès de Debian.

Jessie es llança amb un sistema d'inici per defecte nou, systemd. El conjunt de systemd proporciona molta funcionalitat interessant, com per exemple arrencades més ràpides, cgroups per als serveis, la possibilitat d'aïllar part dels serveis. El sistema d'inici sysvinit encara és disponible a Jessie.

El suport per a UEFI (Unified Extensible Firmware Interface o interfície de microprogramari extensible unificada) introduït en Wheezy ha estat molt millorada en Jessie. Això inclou solucions alternatives per a moltes errades conegudes de microprogramari, implementació per a UEFI en sistemes de 32 bits i implementació per a nuclis de 64 bits amb microprogramari UEFI de 32 bits (aquesta última característica només està inclosa en els mitjans d'instal·lació "multi-arch").

Des del llançament anterior, els membres del projecte Debian també han fet millores importants als nostres serveis de suport. Un d'ells és una vista navegable de tot el codi font que es publica amb Debian, actualment disponible en sources.debian.net. Per descomptat, amb més de 20.000 paquets font, trobar el fitxer correcte pot ser una gran aventura. Per això, també ens complau presentar Debian Code Search, disponible en codesearch.debian.net. Ambdós serveis es complementen amb un package tracking system que ha estat reescrit completament, i ara és més ràpid.

Aquest llançament inclou molts paquets de programari actualitzats:

Amb aquesta ampla selecció de paquets i el tradicional ampli suport de diferents arquitectures, Debian torna a romandre fidel al seu objectiu de ser el sistema operatiu universal. És adequat per molts casos d'ús: des de sistemes de sobretaula a miniportàtils; des de servidors de desenvolupament a sistemes en clúster; i per a servidors de bases de dades, web o emmagatzemament. Al mateix temps, els esforços addicionals de control de qualitat com les proves automàtiques d'instal·lació i actualització per a tots els paquets de l'arxiu de Debian asseguren que Jessie compleix les grans expectatives que els nostres usuaris tenen per a una versió estable de Debian.

Hi ha un total de deu arquitectures suportades: PC de 32 bits / Intel IA-32 (i386), PC de 64 bits / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc per maquinari antic, i ppc64el per al nou, de 64 bits (little-endian)), MIPS (mips (big-endian) i mipsel (little-endian)), IBM S/390 (64-bit s390x) i per ARM, armel i armhf per a maquinari antic i nou de 32 bits, a més de arm64 per a la nova arquitectura de 64 bits AArch64.

Voleu pegar-li una ullada?

Si només voleu provar Debian 8 Jessie sense haver d'instal·lar-ho, podeu emprar una imatge especial, coneguda com a imatge autònoma, disponible per a CD, memòries USB i arrencades per xarxa. Inicialment, aquestes imatges es proveeixen només per a les arquitectures amd64 i i386. També és possible emprar aquestes imatges autònomes per instal·lar Debian. Hi ha més informació disponible a la pàgina de Debian Live.

Si per l'altra banda, voleu instal·lar Debian a l'emmagatzemament permanent del vostre ordinador, podeu triar d'entre una varietat de medis d'instal·lació, com discs Blu-ray, DVD, CD, memòries USB, o des de la xarxa. Es poden instal·lar diversos entorns d'escriptori — GNOME, Escriptori Plasma de KDE i les seues Aplicacions, Xfce i LXDE — mitjançant les imatges de CD. Es pot triar el que desitgeu des dels menús d'arrencada del CD/DVD. Addicionalment, disposeu dels CD i DVD multiarquitectura, que suporten la instal·lació d'arquitectures múltiples des d'un únic disc. O sempre podeu crear medis d'instal·lació USB (vegeu la Guia d'Instal·lació per obtenir-ne més detalls). Per als usuaris del núvol, Debian també ofereix imatges d'OpenStack preconstruïdes, llestes per al seu ús.

Les imatges d'instal·lació es poden baixar ara mateix, via bittorrent (el mètode recomanat), jigdo, o HTTP; vegeu Debian en CD per obtenir informació addicional. Jessie també estarà pròximament disponible en discs DVD, CD i Blu-ray físics des de nombrosos proveïdors.

Actualització de Debian

Les actualitzacions a Debian 8 des de la versió anterior, Debian 7 (amb nom en clau Wheezy), es gestionen automàticament per l'eina de gestió de paquets apt-get, per a gairebé totes les configuracions. Com sempre, els sistemes Debian es poden actualitzar sense problemes, en viu, sense temps d'inactivitat forçat, però és molt recomanable llegir les notes del llançament i la guia d'instal·lació per assabentar-se de possibles problemes, i per a obtenir instruccions detallades sobre el procés d'instal·lació i actualització. Les notes del llançament s'aniran millorant i es traduiran a més llengües durant les setmanes posteriors al llançament.

Sobre Debian

Debian és un sistema operatiu lliure, desenvolupat per milers de voluntaris d'arreu del món que col·laboren a través d'Internet. Els punts forts del projecte Debian són la seua base de voluntaris, la seua dedicació al Contracte Social de Debian i al programari lliure, i el seu compromís per proporcionar el millor sistema operatiu possible. Debian 8 és un nou pas important en aquesta direcció.

Informació de contacte

Per obtenir informació addicional, visiteu la pàgina web de Debian en https://www.debian.org/ o envieu correu electrònic a <press@debian.org>.