Debian 8 Jessie utgiven

25 april 2015

Efter nästan 24 månaders konstant utveckling presenterar Debianprojektet stolt sin nya stabila version 8 (med kodnamn Jessie), som kommer att stödjas de kommande 5 åren tack vare det kombinerade arbetet av Debians säkerhetsgrupp och gruppen för långtidsstöd.

Jessie skeppas även med ett nytt standardstartsystem, systemd. systemd-uppsättningen tillhandahåller många spännande funktioner så som uppsnabbad starttid, cgroups för tjänster, möjligheten att isolera delar av tjänsterna. Startsystemet sysvinit finns fortfarande tillgängligt i Jessie.

UEFI-stödet (Unified Extensible Firmware Interface) som introducerades i Wheezy har även det förbättrats avsevärt i Jessie. Detta inkluderar lösningar för en mängd kända firmware-fel, stöd för UEFI på 32-bitarssystem och stöd för 64-bitarskärnor med 32-bitars UEFI firmware (med det senare endast inkluderat på vår multi-arch-installationsmedia för amd64/i386.

Sedan föregående utgåva har medlemmar av Debianprojektet även gjort viktiga förbättringar av våra stödtjänster. En av dessa är en bläddringsbar vy av all källkod som skeppas av Debian som för närvarande finns tillgänglig på sources.debian.net. Självklart kan det vara ganska skrämmande att försöka hitta exakt det du söker efter med mer än 20,000 tillgängliga paket. Därför är vi väldigt stolta att kunna presentera Debian Code Search, tillgänglig på codesearch.debian.net. Båda tjänster komplementeras av ett helt omskrivet och mer responsivt paketspårningssystem.

Denna utgåva innehåller flera uppdaterade mjukvarupaket, så som:

Med detta breda urval av paket och dess traditionella bredd när det kommer till arkitekturer som stöds, håller sig Debian ytterligare en gång sant till sitt mål att förbli det universella operativsystemet. Det är lämpligt för många olika ändamål: från skrivbordssystem till netbooks; från utvecklingsservrar till klustersystem; och för databas-, webb-, eller lagringsservrar. På samma gång finns ytterligare kvalitetssäkringsarbete som automatisk installationstest och uppgraderingstester för alla paket i Debians arkiv som säkerställer att Jessie uppfyller de höga förväntningar som användare har på en stabil Debianutgåva.

Totalt tio arkitekturer stöds: 32-bitars PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc för äldre hårdvara och ppc64el för den nya 64-bitars (little-endian)), MIPS (mips (big-endian) och mipsel (little-endian)), IBM S/390 (64-bit s390x), och för ARM, armel och armhf för äldre och nyare 32-bitars hårdvara, plus arm64 för den nya AArch64-arkitekturen.

Vill du prova det?

Om du helt enkelt vill testa Debian 8 Jessie utan att behöva installera det kan du använda en speciell avbildning, även känd som en live-avbildning, som finns tillgänglig för CDs, USB-minnen, och nätverksstartssystem. Från början kommer dessa avbildningar att finnas tillgängliga endast för amd64 och i386. Det är även möjligt att använda dessa live-avbildningar för att installera Debian. Mer information finns tillgänglig på webbsidan för Debian Live.

Om du istället vill installera direkt till din dators permanenta lagring kan du välja mellan olika installationsmedia, så som Blu-raydiskar, DVD, CDs, och USB-minnen, eller från nätverket. Flera skrivbordsmiljöer — GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, Xfce, och LXDE — kan installeras genom CD-avbildningar; den önskade kan väljas från bootmenyerna på CD/DVD-skivorna. Utöver detta finns multiarkitektur-CDs och DVDs tillgängliga som stödjer installation av flera arkitekturer från en enda skiva. Eller så kan du alltid skapa startbar USB-installationsmedia (se Installationsguiden för mer information). För molnanvändare tillhandahåller Debian även färdiga OpenStack-avbildningar, klara att använda.

Installationsavbildningarna kan nu hämtas med hjälp av bittorrent (den rekommenderade metoden), jigdo, eller HTTP; se Debian på CD för mer information. Jessie kommer snart att även finnas tillgängligt på fysiska DVD, CD-ROM och Blu-raydiskar från ett antal försäljare.

Uppgradera Debian

Uppgraderingar till Debian 8 från den föregående utgåvan, Debian 7 (med kodnamn Wheezy), hanteras automatiskt av pakethanteringssystemet apt-get för de flesta konfigurationer. Som alltid kan Debiansystem uppgraderas smärtfritt, på plats, utan någon påtvingad nedtid, men det rekommenderas starkt att läsa versionsfakta så väl som installationsguiden för möjliga problem, och för detaljerade instruktioner rörande installation och uppgradering. Versionsfakta kommer att förbättras ytterligare och kommer att översättas till ytterligare språk under veckorna efter utgåvan.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem som har utvecklats av tusentals frivilliga från hela världen som samarbetar via Internet. Debianprojektets huvudsakliga styrkor är dess frivilligbasis, dess dedikation till Debians sociala kontrakt och fri mjukvara, och dess hängivenhet till att tillhandahålla det bästa möjliga operativsystemet. Debian 8 är ytterligare ett viktigt steg i denna riktning.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.