Llançament de Debian 9 Stretch

17 de juny de 2017

Després de 26 mesos de desenvolupament, el projecte Debian es complau d'anunciar la nova versió estable 9 (nom en clau Stretch), que estarà suportada durant els pròxims 5 anys gràcies a la feina combinada de l'equip de seguretat de Debian i de l'equip de suport estès de Debian.

Debian 9 està dedicada al fundador del projecte, Ian Murdock, que va morir el 28 de desembre de 2015.

A Stretch, la variant predeterminada de MySQL, ara és MariaDB. Durant l'actualització, els paquets de MySQL 5.5 o 5.6 es reemplaçaran automàticament per la variant de MariaDB 10.1.

Firefox i Thunderbird tornen a Debian amb el llançament d'Stretch, i reemplacen les seves versions sense marca Iceweasel i Icedove, que han estat presents a l'arxiu durant més de 10 anys.

Gràcies al projecte de Construcció Reproduïble, més del 90% dels paquets font inclosos a Debian 9 construiran paquets binaris bit per bit idèntics. Aquesta és una característica important de verificació, que protegeix als usuaris d'intents maliciosos de manipulació de compiladors i xarxes de construcció. En llançaments futurs de Debian s'inclouran les eines i les metadades necessàries per tal que els usuaris finals puguin validar la procedència dels paquets dintre de l'arxiu.

Els administradors i aquelles persones en entorns sensibles a la seguretat es poden recomfortar en saber que el sistema de finestres X ja no requereix privilegis root per executar-se.

El llançament d'Stretch és la primera versió de Debian a destacar la branca moderna de GnuPG en el paquet gnupg. Aquesta versió incorpora criptografia de corbes el·líptiques, millors paràmetres predeterminats, una arquitectura més modular i suport de targetes intel·ligents millorat. La branca clàssica de GnuPG encara està disponible com a gnupg1 per als usuaris que la necessitin, però està considerada obsoleta.

A Debian 9 Stretch els paquets de depuració són ara més fàcils d'obtenir i emprar. Es pot afegir un nou repositori dbg-sym a la llista de fonts d'APT per obtenir automàticament símbols de depuració per a molts paquets.

El suport per a UEFI (Unified Extensible Firmware Interface o interfície de microprogramari extensible unificada) introduït en Wheezy) ha estat molt millorada en Stretch, i també suporta instal·lacions de nuclis de 64 bits en microprogramari UEFI de 32 bits. Les imatges autònomes de Debian també inclouen com a nova característica el suport d'arrencada UEFI.

Aquest llançament inclou molts paquets de programari actualitzats:

Amb aquesta ampla selecció de paquets i el tradicional ampli suport de diferents arquitectures, Debian torna a romandre fidel al seu objectiu de ser el sistema operatiu universal. És adequat per molts casos d'ús: des de sistemes de sobretaula a miniportàtils; des de servidors de desenvolupament a sistemes en clúster; i per a servidors de bases de dades, web o emmagatzemament. Al mateix temps, els esforços addicionals de control de qualitat com les proves automàtiques d'instal·lació i actualització per a tots els paquets de l'arxiu de Debian asseguren que Stretch compleix les grans expectatives que els nostres usuaris tenen per a una versió estable de Debian.

Hi ha un total de deu arquitectures suportades: PC de 64 bits / Intel EM64T / x86-64 (amd64), PC de 32 bits / Intel IA-32 (i386), Motorola/IBM PowerPC de 64 bits little-endian (ppc64el), IBM S/390 de 64 bits (s390x), per ARM, armel i armhf per a maquinari antic i nou de 32 bits, a més d'arm64 per a l'arquitectura de 64 bits AArch64, i per a MIPS, a més de les dues arquitectures de 32 bits mips (big-endian) i mipsel (little-endian), hi ha una nova arquitectura de 64 bits little-endian mips64el. A Stretch s'ha eliminat el suport per a Motorola/IBM PowerPC de 32 bits (powerpc).

Voleu donar-li una ullada?

Si només voleu provar Debian 9 Stretch sense haver d'instal·lar-ho, podeu emprar una de les imatge autònomes disponibles, que carreguen i executen el sistema operatiu complet en un estat només de lectura a la memòria de l'ordinador. Si us satisfà el sistema operatiu, teniu l'opció d'instal·lar-lo des de la imatge autònoma al disc dur de l'ordinador. La imatge autònoma està disponible per a CD, memòries USB i arrencades per xarxa. Inicialment, aquestes imatges es proveeixen només per a les arquitectures amd64 i i386. Hi ha més informació disponible a la secció d'instal·lació d'imatges autònomes del lloc web de Debian.

Si decidiu instal·lar Debian 9 Stretch directament al disc dur del vostre ordinador, podeu triar d'entre una varietat de medis d'instal·lació, com discs Blu-ray, DVD, CD, memòries USB, o des de la xarxa. Es poden instal·lar diversos entorns d'escriptori — GNOME, Escriptori Plasma de KDE i les seves Aplicacions, LXDE i Xfce — mitjançant aquestes imatges, escollint el que desitgeu des dels menús d'arrencada dels medis d'instal·lació. Addicionalment, disposeu dels CD i DVD multiarquitectura, que suporten la instal·lació d'arquitectures múltiples des d'un únic disc. O sempre podeu crear medis d'instal·lació USB (vegeu la Guia d'Instal·lació per obtenir-ne més detalls). Per als usuaris del núvol, Debian també ofereix imatges d'OpenStack preconstruïdes per a les arquitectures amd64 i arm64, llestes per al seu ús.

Debian es pot instal·lar en 75 llengües, la majoria d'aquests estan disponibles en les interfícies d'usuari basades en text i gràfics.

Les imatges d'instal·lació es poden baixar ara mateix, via bittorrent (el mètode recomanat), jigdo, o HTTP; vegeu Debian en CD per obtenir informació addicional. Stretch també estarà pròximament disponible en discs DVD, CD i Blu-ray físics des de nombrosos proveïdors.

Actualització de Debian

Les actualitzacions a Debian 9 des de la versió anterior, Debian 8 (amb nom en clau Jessie), es gestionen automàticament amb l'eina de gestió de paquets apt-get, per a gairebé totes les configuracions. Com sempre, els sistemes Debian es poden actualitzar sense problemes, en viu, sense temps d'inactivitat forçat, però és molt recomanable llegir les notes del llançament i la guia d'instal·lació per assabentar-se de possibles problemes, i per obtenir instruccions detallades sobre el procés d'instal·lació i actualització. Les notes del llançament s'aniran millorant i es traduiran a més llengües durant les setmanes posteriors al llançament.

Quant a Debian

Debian és un sistema operatiu lliure, desenvolupat per milers de voluntaris d'arreu del món que col·laboren a través d'Internet. Els punts forts del projecte Debian són la seva base de voluntaris, la seva dedicació al Contracte Social de Debian i al programari lliure, i el seu compromís per proporcionar el millor sistema operatiu possible. Aquest nou llançament és un altre pas important en aquesta direcció.

Informació de contacte

Per obtenir informació addicional, visiteu la pàgina web de Debian en https://www.debian.org/ o envieu correu electrònic a <press@debian.org>.