Debian 9 Stretch utgiven

17 juni 2017

Efter 26 månaders utveckling presenterar Debianprojektet stolt en ny stabil utgåva 9 (med kodnamnet Stretch), som kommer att stödjas de kommande 5 åren tack vare det kombinerade arbetet mellan Debians säkerhetsgrupp och gruppen för Debians Långtidsstöd.

Debian 9 tillägnas projektets grundare Ian Murdock, som avled den 28 december 2015.

I Stretch är standardversionen av MySQL nu MariaDB. Ersättningen av paket för MySQL 5.5 eller 5.6 genom MariaDB 10.1-varianten kommer att ske automatiskt vid uppgradering.

Firefox och Thunderbird återvänder till Debian med utgåvan av Stretch, och ersätter deras avmärkta versioner Iceweasel och Icedove, som fanns i arkivet under mer än 10 år.

Tack vare projektet Reproducible Builds, kommer mer än 90% av källkodspaketen som inkluderas i Debian 9 bygga bit-för-bit identiska binära paket. Detta är en viktig verifieringsfunktion som skyddar användare från illasinnade försök att manipulera kompilatorer och byggnätverk. Framtida Debianutgåvor kommer att inkludera verktyg och metadata så att slutanvändare kan validera pakets ursprung i arkivet.

Administratörer och de i säkerhetskänsliga miljöer kan tröstas med kunskapen att X-displaysystemet inte längre kräver root-rättigheter för att köras.

Utgåvan Stretch är den första versionen av Debian som innehåller den moderna grenen av GnuPG i paketet gnupg. Detta för med sig elliptisk kurvkryptografi, bättre standardinställningar, en mer modulär arkitektur, och förbättrat stöd för smarta kort. Vi kommer att fortsätta stödja "classic"-grenen av GnuPG som gnupg1 för folk som behöver den, men den är numer utfasad.

Avlusningspaket är lättare att få tag på och använda i Debian 9 Stretch. Ett nytt förråd dbg-sym kan läggas till i din APT-källkodslista för att tillhandahålla avlusningssymboler automatiskt för många paket.

Stödet för UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) som ursprungligen introducerades i Wheezy fortsätter att förbättras i Stretch, och stödjer även installation på 32-bitars UEFI-firmware med en 64-bitars kärna. Debians live-avbildningar inkluderar nu även stöd för bootning på UEFI som en ny funktion.

Denna utgåva innehåller många uppdaterade mjukvarupaket, exempelvis:

Med detta breda urval av paket och dess traditionella breda stöd för arkitekturer, håller sig Debian trogen sitt mål att vara det universella operativsystemet. Det är lämpligt för många olika användningsområden: från skrivbordssystem till netbooks; från utvecklingsservrar till klustersystem; och för databas, web, eller lagringsservrar. På samma gång säkerställer ytterligare kvalitetssäkringsinsatser som automatiska installations- och uppgraderingstester för alla paket i Debians arkiv att Stretch uppfyller de höga förväntningar som användare har på en stabil Debianutgåva.

Totalt tio arkitekturer stöds: 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bit IBM S/390 (s390x), för ARM, armel och armhf för äldre och nyare 32-bitars hårdvara, plus arm64 för 64-bitars AArch64 arkitektur, och för MIPS, utöver de två 32-bitars mips (big-endian) och mips64el (little-endian), finns det en ny mips64el-arkitektur för 64-bitars little-endian-hårdvara. Stöd för 32-bitars Motorola/IBM PowerPC (powerpc) har tagits bort i Stretch.

Vill du ge det ett försök?

Om du helt enkelt vill testa Debian 9 Stretch utan att installera det kan du använda en av de tillgängliga liveavbildningarna som laddar och kör det kompletta operativsystemet i ett skrivskyddat läge via din dators minne. Om du tycker om operativsystemet har du alternativet att installera från live-avbildningen till din dators hårddisk. Liveavbildningen finns tillgänglig för CDs, USB-minnen och nätverksuppsättningar. Ursprungligen finns dessa tillgängliga endast för arkitekturerna amd64 och i386. Mer information finns tillgänglig i sektionen avbildningar för Live-installation på Debian webbplats.

Om du väljer att installera Debian 9 Stretch direkt på din dators hårddisk kan du välja att installera från en mängd installationsmedia så som Blu-ray, DVD, CD, USB-minne eller via internt nätverk. Flera skrivbordsmiljöer — GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE, och Xfce — kan installeras via dessa avbildningar med dina alternativ valda från bootmenyer i installationsmedian. Utöver detta finns multiarkitekturs-CDs och DVDs tillgängliga vilka stödjer installation av flera arkitekturer från en enda skiva. Eller så kan du alltid skapa bootbar USB-installationsmedia (se Installationsguiden för ytterligare information). För molnanvändare erbjuder Debian även för-byggda Open-Stack-avbildningar för amd64- och arm64-arkitekturen redo att användas.

Debian kan nu installeras på 75 språk, med de flesta av dessa tillgängliga i både det text-baserade och det grafiska användargränssnittet.

Installationsavbildningarna kan hämtas redan nu via bittorrent (rekommenderad metod), jigdo, eller HTTP; se Debian på CDs för ytterligare information. Stretch kommer snart att även finnas tillgängligt på fysiska DVDer, CD-ROM och Blu-ray från ett antal försäljare.

Uppgradera Debian

Uppgraderingar till Debian 9 från den föregående utgåvan, debian 8 (med kodnamn Jessie), hanteras automatiskt med hjälp av pakethanteringssystemet apt-get för de flesta konfigurationer. Som alltid kan Debiansystem uppgraderas smärtfritt, på plats, utan någon påtvingad nedtid, men det rekommenderas starkt att läsa versionsfakta så väl som installationsmanualen för möjliga problem, och för detaljerad information om installation och uppgradering. Versionsfakta kommer att förbättras och översättas till ytterligare språk under veckorna efter utgåvan.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem, utvecklat av tusentals frivilliga från hela världen som samarbetar via Internet. Debianprojektets styrkor är dess volontärbas, dess engagemang till Debians Sociala kontrakt och fri mjukvara, och dess åtagande till att tillhandahålla det bästa operativsystemet som möjligt. Denna nya utgåva är ytterligare ett viktigt steg i denna riktning.

Kontaktinformation

För ytterligare information, var vänlig besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.