Κυκλοφόρησε η έκδοση Debian 9 Stretch

17 Ιουνίου 2017

Μετά από 26 μήνες ανάπτυξης το Σχέδιο Debian παρουσιάζει με περηφάνεια την καινούρια σταθερή έκδοσή του 9 (με την κωδική ονομασία Stretch), η οποία θα υποστηρίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια χάρις στην συνδυασμένη δουλειά της Ομάδας Ασφάλειας του Debian και της Ομάδας Long Term Support του Debian.

To Debian 9 αφιερώνεταιστον ιδρυτή του Σχεδίου Ian Murdock, ο οποίος απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου του 2015.

Στην έκδοση Stretch, η προεπιλεγμένη εκδοχή της MySQL είναι τώρα η MariaDB. Η αντικατάστασγ των πακέτων για την MySQL 5.5 ή 5.6 από αυτά της MariaDB 10.1 θα γίνει αυτόματα κατά την αναβάθμιση.

Ο Firefox και ο Thunderbird επιστρέφουν στο Debian με την έκδοση της Stretch, και αντικαθιστούν τις πλέον αποχαρακτηρισμένες εκδόσεις Iceweasel και Icedove, που υπήρχαν στο αποθετήριο για περισσότερο από 10 χρόνια.

Χάρις στο σχέδιο Reproducible Builds, πάνω από το 90% των πακέτων πηγαίου κώδικα θα δημιουργήσουν ταυτόσημα bit-for-bit εκτελέσιμα πακέτα. Αυτό είναι ένα σημαντικό γνώρισμα επαλήθευσης που προστατεύει τους χρήστες από κακόβουλες προσπάθειες παραποίησης των δικτύων μεταγλωτιστών και κατασκευής των πακέτων. Μελλοντικές εκδόσεις του Debian θα περιλαμβάνουν εργαλεία και μεταδεδομένα ώστε οι χρήστες να μπορούν να επικυρώνουν την προέλευση των πακέτων στα αποθετήρια.

Οι διαχειριστές και όσοι δουλεύουν σε περιβάλλοντα ευαίσθητα από άποψη ασφαλείας μπορούν να καθησυχαστούν ξέροντας ότι το σύστημα X δεν απαιτεί πλέον προνόμια του χρήστη root για να εκτελείται.

Η έκδοση Stretch είναι η πρώτη έκδοση του Debian που διαθέτει τον σύγχρονο κλάδο του GnuPG στο πακέτο gnupg. Αυτό περιλαμβάνει κρυπτογράφηση ελλειπτικής καμπύλης, καλλίτερες προεπιλογές, μια περισσότερο αρθρωτή αρχιτεκτονική και βελτιωμένη υποστήριξη "έξυπνων καρτών" (smartcard). Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε και τον κλασσικόc κλάδο του GnuPG ως gnupg1 για όσους το χρειάζονται, αλλά αυτός ο κλάδος είναι πλέον ξεπερασμένος.

Η αποσφαλμάτωση των πακέτων γίνεται ευκολότερη και πιο εύχρηστη στην έκδοση του Debian 9 Stretch. Ένα καινούριο αποθετήριο dbg-sym μπορεί να προστεθεί στο αρχείο της λίστας πηγών του APT για να παράσχει σύμβολα αποσφαλμάτωσης για πολλά πακέτα.

Η υποστήριξη του UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) που εισήχθηκε αρχικά στην έκδοση Wheezy συνεχίζει να βελτιώνεται σημαντικά στην Stretch, υποστηρίζοντας και την εγκατάσταση σε 32-μπιτο υλισμικό (firmware) UEFI με έναν 64-μπιτο πυρήνα. Οι εικόνες του Debian live περιλαμβάνουν τώρα ως ένα καινούριο γνώρισμα και την υποστήριξη για εκκίνηση με UEFI.

Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό αναβαθμισμένων πακέτων λογισμικού, όπως:

Με αυτή την ευρεία επιλογή πακέτων και την παραδοσιακή του ευρεία υποστήριξη αρχιτεκτονικών, το Debian για μια ακόμα φορά μένει πιστό στον στόχο του να είναι το οικουμενικό λειτουργικό σύστημα. Είναι κατάλληλο για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης: από συστήματα γραφείου μέχρι netbooks; από εξυπηρετητές ανάπτυξης μέχρι συστήματα υπολογιστικών συστάδων (cluster); και για εξυπηρετητές βάσεων δεδομένων, Ιστού ή αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή, επιπρόσθετες προσπάθειες διασφάλισης ποιότητας όπως έλεγχος αυτόματων εγκαταστάσεων και αναβάθμισης για όλα τα πακέτα στην αρχειοθήκη του Debian διαβεβαιώνουν ότι η Stretch πληροί τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι χρήστες από μια σταθερή έκδοση του Debian.

Υποστηρίζεται ένα σύνολο δέκα αρχιτεκτονικών: 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64-bit IBM S/390 (s390x), οι αρχιτεκτονικές, armel και armhf για παλιότερο και πιο πρόσφατο 32-μπιτο υλικό, και επιπλέον η arm64 για την 64-μπιτη AArch64 αρχιτεκτονική, και για την αρχιτεκτονική MIPS, επιπρόσθετα των δύο 32-μπιτων mips (big-endian) και mipsel (little-endian), υπάρχει τώρα μια νέα αρχιτεκτονική mips64el για 64-μπιτο little-endian υλικό. Η υποστήριξη για την 32-μπιτη αρχιτεκτονική Motorola/IBM PowerPC (powerpc) έχει αφαιρεθεί στην Stretch.

Θέλετε να την δοκιμάσετε;

Αν θέλετα απλά τα δοκιμάσετε την έκδοση Debian 9 Stretch χωρίς να την εγκαταστήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις διαθέσιμες live εικόνες που φορτώνουν και τρέχουν το πλήρες λειτουργικό σύστημα σε κατάσταση μόνο ανάγνωσης μέσω της μνήμης του υπολογιστή σας. Αν απολαύσετε το λειτουργικό σύστημα έχετε την επιλογή να το εγκαταστήσετε από την live εικόνα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Η live εικόνα είναι διαθέσιμη σε CD, κλειδιά USB και διαμορφώσεις δικτυακής εκκίνησης (netboot). Αρχικά, αυτές οι εικόνες διατίθενται μόνο για τις αρχιτεκτονικές amd64 και i386. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ενότητα για εγκατάσταση από live εικόνες του ιστότοπου του Debian.

Αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε την έκδοση Debian 9 Stretch απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας, μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία μέσων εγκατάστασης όπως δίσκους Blu-ray Disc, DVD, CD, κλειδιά USB ή μέσω ενός εσωτερικού δικτύου. Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν αριθμό από γραφικά περιβάλλοντα όπως — GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE, και Xfce — μέσω αυτών των εικόνων κάνοντας την επιλογή που επιθυμείτε από το μενού εκκίνησης των μέσων εγκατάστασης. Επιπρόσθετα, διατίθενται δίσκοι CD και DVD για πολλαπλές αρχιτεκτονικές που υποστηρίζουν την εγκατάσταση πολλαπλών αρχιτεκτονικών από έναν μόνο δίσκο. Ή μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο μέσο εγκατάστασης σε USB (δείτε τον Οδηγό Εγκατάστασης για περισσότερες πληροφορίες). Για χρήστες του δικτυακού νέφους (cloud) το Debian προσφέρει επίσης προκατασκεσμένες εικόνες OpenStack για αρχιτεκτονικές amd64 και arm64, έτοιμες προς χρήση.

Το Debian μπορεί τώρα να εγκατασταθεί σε 75 γλώσσες, με τις περισσότερες από αυτές διαθέσιμες σε διεπαφές χρήστη βασισμένες τόσο σε κείμενο όσο και σε γραφικό περιβάλλον.

Οι εικόνες της εγκατάστασης μπορούν να μεταφορτωθούν άμεσα μέσω bittorrent (η συνιστώμενη μέθοδος), jigdo, ή HTTP; δείτε Το Debian σε CD για περισσότερες πληροφορίες. Η έκδοση Stretch θα είναι σύντομα διαθέσιμη και σε φυσικά μέσα DVD, CD-ROM, και δίσκους Blu-ray από ένα πλήθος Προμηθευτών.

Αναβαθμίζοντας το Debian

Τις αναβαθμίσεις του Debian 9 από την προηγούμενη έκδοση, Debian 8 (με την κωδική ονομασία Jessie), τις χειρίζεται αυτόματα το σύστημα διαχείρισης πακέτων apt-get για τις περισσότερες διαμορφώσεις. Όπως πάντα, τα συστήματα Debian μπορεί να αναβαθμιστούν ανώδυνα, επί τόπου και χωρίς καθόλου αναγκαστικό χρόνο διακοπής λειτουργίας. Συνίσταται, όμως, έντονα να διαβάσετε τις Σημειώσεις της έκδοσης καθώς και τον Οδηγό Εγκατάστασης για πιθανά ζητήματα και για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση και την αναβάθμιση. Οι σημειώσεις της έκδοσης θα βελτιωθούν περαιτέρω και θα μεταφραστούν σε επιπλέον γλώσσες στις εβδομάδες μετά την έκδοση.

Σχετικά με το Debian

Το Debian είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται από χιλιάδες εθελοντές σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται μέσω του Διαδικτύου. Τα βασικά ισχυρά σημεία του Σχεδίου Debian είναι η βάση των εθελοντών του, η προσήλωσή του στο Κοινωνικό Συμβόλαιό του και στο Ελεύθερο Λογισμικό και η δέσμευσή του να παρέχει το καλλίτερο δυνατόν λειτουργικό σύστημα. Αυτή η καινούρια έκδοση είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Debian στον ιστότοπο https://www.debian.org/ ή στείλτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση <press@debian.org>.