Debian 9 Stretch udgivet

17. juni 2017

Efter 26 måneders udvikling, er Debian-projektet stolt over at kunne præsentere sin nye stabile version 9 (kodenavn Stretch), som vil blive understøttet de næste fem år takket være en fælles indsats af Debian Security-holdet og Debian Long Term Supportholdet.

Debian 9 er dedikeret til projekts grundlægger Ian Murdock, som døde den 28. december 2015.

I Stretch, er standard-MySQL-varianten nu MariaDB. Erstatningen af pakkerne med MySQL 5.5 eller 5.6 af MariaDB 10.1-varianten, sker automatisk ved opgraderingen.

Firefox og Thunderbird vender tilbage til Debian med udgivelsen af Stretch, og erstatter de varemærkefrie versioner Iceweasel og Icedove, som var til stede i arkivet i mere end ti år.

Takket være projektet Reproducible Builds, vil over 90 procent af kildekodepakkerne indeholdt i Debian 9, kunne opbygges bit for bit på identisk vis med deres binære pakker. Det er en vigtig verifikationsfunktion, som beskytter brugerne for ondsindede forsøg på at manipulere med compilere og buildnetværk. Fremtidige Debian-udgaver vil indeholde værktøjer og metadata, så slutbrugere kan validere pakkerne i arkivets oprindelse.

Administratorer og dem de har sikkerhedsfølsomme miljøet, kan glæde sig over at får at vide, at X display system ikke længere kræver root-rettigheder for at køre.

Stretch-udgaven er den første version af Debian, som indeholder forgreningen modern af GnuPG i gnupg-pakken. Dermed gives mulighed for elliptisk kurve-kryptografi, bedre standardindstillinger, en mere modulær arkitektur og forbedret understøttelse af smartcard. Vi vil fortsat stille forgreningen classic af GnuPG til rådighed som gnupg1 for personer, som har behov for det, men den er nu udfaset.

Debugpakker er lette at få fat i og anvende i Debian 9 Stretch. Et nyt dbg-sym-arkiv kan tilføjes i APT-sourcelisten for automatisk at levere debugsymboler til mange pakker.

Understøttelsen af UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), indført i Wheezy, er blevet yderligere forbedret i Stretch, og understøtter også installering på 32 bit-UEFI-firmware med en 64 bit-kernel. Debian-liveaftrykkene indeholder nu understøttelse af UEFI-boot, som ny funktionalitet.

Udgaven indeholder talrige opdaterede softwarepakker, så som:

Med det brede udvalg af pakker og den traditionelle brede understøttelse af arkitekturer, opfylder Debian endnu en gang sit mål med at være det universelle styresystem. Det er anvendelse til mange forskellige formål: fra skrivebordssystemer til netbooks; fra udviklingsservere til klyngesystemer; og til database-, web eller storageservere. På samme tid sørger yderligere kvalitetssikringsarbejder så automatisk test af installering og opgradering af alle pakker i Debians arkiv, for at Stretch opfylder de høje forventninger, brugerne har til en stabil udgave af Debian.

I alt er ti arkitekturer understøttet: 64 bit-PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), 32 bit-PC / Intel IA-32 (i386), 64 bit-little-endian Motorola/IBM PowerPC (ppc64el), 64 bit-IBM S/390 (s390x), til ARM, armel og armhf for ældre og nyerre 32 bit-hardware, plus arm64 for 64 bit-arkitekturen AArch64, og til MIPS, ud over de to nye 32 bit-mips (big-endian) og -mipsel (little-endian), er der en ny mips64el-arkitektur til 64 bit-little-endian-hardware. Understøttelse af 32 bit-Motorola/IBM PowerPC (powerpc) er fjernet i Stretch.

Har du lyst til en prøvetur?

Hvis du blot ønsker at prøve Debian 9 Jessie uden at installere den, kan du anvende et af de tilgængelige liveaftryk, der indlæser og kører det komplette styresystem i en kun læsning-tilstand gennem din computers hukommelse. Hvis du er tilfreds med styresystemet, har du mulighed for at installere det fra liveaftrykket til din computers harddisk. Liveaftrykket er tilgængeligt til CD, USB-pinde og netbootopsætninger. I første omgang stilles disse aftryk kun til rådighed for arkitekturerne amd64 og i386. Flere oplysninger er tilgængelige i afsnittet live-installeringsaftryk på Debians websted.

Hvis du i stedet ønsker at installere Debian 9 Stretch direkte på din computer, kan du vælge mellem en række forskellige installeringsmedier, så som Blu-ray Disc, DVD, CD og USB-pind, eller over internt netværk. Flere skrivebordsmiljøer – GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, LXDE og Xfce – kan installeres ved hjælp af disse aftryk, med valg af det ønskede i startmenuen på installeringsmediet. Desuden er der cd'er og dvd'er tilgængelige, hvor installering af flere arkitekturer fra en enkelt skrive er understøttet. Ellers kan du altid oprette et startbart USB-installeringsmedie (se Installeringsvejledningen for flere oplysninger). Til brugere af skyen, tilbyder Debian også præopbyggede OpenStack-aftryk til arkitekturerne amd64 og arm64, lige til at bruge.

Debian kan nu installere på 75 sprog, hvoraf de fleste af tilgængelige i både den tekstbaserede og den grafiske brugergrænseflade.

Installeringsaftryk kan hentes lige nu ved hjælp af bittorrent (den anbefalede metode), jigdo eller HTTP; se Debian på cd'er for flere oplysninger. Stretch bliver også snart tilgængelig på fysisk DVD, CD og Blu-ray Disc fra talrige forhandlere.

Opgradering af Debian

Opgradering til Debian 9 fra den foregående version, Debian 8 (kodenavn Jessie), håndteres automatisk af pakkehåndteringsværktøjet apt-get for de fleste opsætningers vedkommende. Som altid kan Debian-systemer opgraderes smertefrit, på stedet og uden tvungen nedetid, men vi anbefaler kraftigt, at man læser udgivelsesbemærkningerne samt installeringsvejledningen, for at være opmærksom på eventuelle problemer, samt for at få detaljeret vejledning i installering og opgradering. I ugerne efter udgivelsen, vil udgivelsesbemærkningerne blive løbende forbedret og oversat til flere sprog.

Om Debian

Debian er et frit styresystem, der udvikles af tusindvis af frivillige fra hele verden, som samarbejder via internettet. Debian-projektets hovedstyrker er dets fundament af frivillige, dets dedikation til Debians sociale kontrakt og fri software, samt dets engagement i at tilbyde det bedst mulige styresystem. Debian 8.0 er endnu et vigtigt skridt i den retning.

Kontaktoplysninger

For flere oplysninger, besøg Debians websider på https://www.debian.org/ eller send e-mail på engelsk til <press@debian.org>.